4.6 C
Ioannina
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: «Υπάρχουν όρια, θα απαντήσουμε δυναμικά»

Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε την Τουρκία με δυναμική απάντηση εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» και τα όρια της Ελλάδας, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΪ

Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε την Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «για ακόμη μία φορά τόσο ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ίδιαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια.

Και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις διεκδικήσεις, τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε όπως πρέπει, ακόμα και με τρόπο δυναμικό. Αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

Ενδεχομένως να πήραν το μήνυμα, αλλά δυστυχώς δεν φάνηκε πως υπήρξε στήριξη στις ελληνικές θέσεις θα συμπληρώναμε εμείς Κύριε Υπουργέ.

«Η γραμμή (τουρκική) είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν αυτά συνεχίσουν από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι» διεμήνυσε.

Εναέρια υπεροχή με F-16 Viper και F-35 σε βάθος χρόνου

Σε ό,τι αφορά τι μέλλει γενέσθαι για τα εξοπλιστικά. Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι «τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μίας Μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Συνήθως ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μία ακόμα επιστολή με την οποία ρωτάει τη διαθεσιμότητα και την τιμή.

Υπάρχει μία ανταλλαγή εγγράφων, μια έναρξη επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι διαδικασίες που παίρνουν χρόνο. Θυμίζω ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα». Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.

Όπως εκτίμησε η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Αυτό το αεροσκάφος που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το λεγόμενο «stealth» που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ και κάποιες φοβερές δυνατότητες όσον αφορά στα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα.

Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα, όπως κι όλες οι χώρες, κάποια στιγμή θα μεταβεί στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Απλά, ο τρόπος που το κάνουμε είναι συστηματικός.

Πρώτα αναβαθμίζουμε τον στόλο των F-16 που έχουμε σε κάτι το οποίο αντιστοιχεί με αεροσκάφος ανάμεσα στην 4η και στην 5η γενιά. Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης. Διότι δεν είναι μόνο η αγορά του αεροσκάφους. Είναι κι η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης αυτών των αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας στο έδαφος.

Αφού λοιπόν το έχουμε κάνει με τα F-16 στην προηγμένη τους μορφή, πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση. Που είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και υποστήριξης.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μία αγορά την οποία αποφασίζουμε τώρα και σε ένα μήνα είμαστε έτοιμοι.

Ξεκινά μία διαπραγμάτευση η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά θα γίνει όπως πρέπει. Αφού λοιπόν θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, θα πάμε και στο επόμενο βήμα» τόνισε.

«Όταν θα έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο της Αεροπορίας μας. Δηλαδή 84 αεροπλάνα F-16 σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους. Δηλαδή τα Viper.

Θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ενδεχομένως των F-35 – εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω, δεν τα έχει καταφέρει.

Θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage, που λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών όπλων που φέρουν είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, ιδίως για το Αιγαίο.

Πραγματικά θα μπορούμε πλέον να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπεροχής πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ τόνισε.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

ΣτΕ: Γνωμοδότησε θετικά για την Πολεοδομική Μελέτη των Σεισμοπλήκτων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά για την Πολεοδομική Μελέτη των ΣεισμοπλήκτωνΜία πολύ σημαντική εξέλιξη έκανε γνωστή στην εκτός...

Δήμος Ιωαννιτών: Προς πλήρη αναδιάρθρωση οι υπηρεσίες του Δήμου

Προς πλήρη αναδιάρθρωση οι υπηρεσίες του Δήμου ΙωαννιτώνΤην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου έκανε γνωστή ο...

Δήμος Ηγουμενίτσας: Ανάδειξη των Κάστρων Ηγουμενίτσας & Μαργαριτίου

Ανάδειξη των Κάστρων Ηγουμενίτσας & ΜαργαριτίουΣυνάντηση εργασίας είχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χουλιαράς....

Υπ. Οικονομικών: Στο TAXISnet η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρου

Στο TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε. η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρουΟ Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή,...

Δείτε επίσης