-0.2 C
Ioannina
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Επαναπατρίστηκαν τα οστά του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη (ΦΩΤΟ)

Επαναπατρίστηκαν τα οστά του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη (ΦΩΤΟ)

46 έτη μετά, και με τον βαθμό του Αντιστράτηγου ΠΖ ο Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, επιστρέφει στην Μονάδα του, η οποία εδρεύει στο Στρατόπεδο που φέρει πλέον τιμητικά το όνομά του, στην περιοχή της Ρεντίνας.

Σε μία συγκινητική τελετή, παρουσία της Συζύγου του Εριφύλης Πανωρίδου και των θυγατέρων του, Αγγελικής και Ευανθίας Κατσάνη, καθώς επίσης εκπροσώπων της Πολιτείας και των Στρατιωτικών Αρχών του τόπου, έγινε η υποδοχή των επαναπατρισμένων οστών του Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, μετά την ταυτοποίηση τους από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Του Ιερού Τρισαγίου, το οποίο τελέσθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης αλλά γεμάτο υπερηφάνεια, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος κατά την διάρκεια της προσλαλιάς του αναφέρθηκε, μέσα από το πρόσωπο του Ήρωα Κατσάνη, στο πνεύμα της αυτοθυσίας και της φιλοπατρίας που χαρακτηρίζει τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι και δε δίστασαν να προσφέρουν ότι πολυτιμότερο είχαν για την τιμή της Πατρίδας μας και της ιστορικής παρουσίας του Γένους μας σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Διοικητού της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών, Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Γούναρη, ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημερινή μεγάλη ημέρα για την Ταξιαρχία, σημειώνοντας το μεγαλείο της Τιμής και της Υπερηφάνειας αυτής, προς το πρόσωπο ενός Ήρωα της Πατρίδας μας.

Η συγκινητική τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και αναφωνώντας όλοι με μία φωνή και μέσα από την καρδιά τους την λέξη «ΑΘΑΝΑΤΟΣ» για τον Ήρωα Γεώργιο Κατσάνη.

Εν συνεχεία και κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως του Υποστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, Διοικητού της II Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης μετέβει εις τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πεδίου Βολής και Ασκήσεων των περιοχών Ασκού και Προφήτου, όπου και παρακολούθησε την τελική φάση της Στρατιωτικής Άσκησης (ΤΑΜΣ) «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ – 20/FTX/LFX «Golden Fleece-20».

Η άσκηση, η οποία είχε ως σκοπό της διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών, καθώς επίσης και την δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με στόχο την επιτυχή ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους, σχεδίασε και υλοποιεί το ΓΕΣ, και κατά της 5ημερης διάρκειας της συμμετείχαν οι Μονάδες της II Μ/Κ ΜΠ, της I ΜΠ και της USAREUR και Βαλκανικών συμμαχικών κρατών πλην της Τουρκίας.

Επαναπατρίστηκαν τα οστά του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ

Ο Γεώργιος Κατσάνης ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, που εγκαταστάθηκαν στο Σιδηρόκαστρο Σερρών όπου και γεννήθηκε, την 7 Αυγούστου 1934. Το 1941 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μετακινήθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε αθλητής του «ΗΡΑΚΛΗ», με διακρίσεις στους δρόμους ταχύτητας 100 και 200 μέτρων καθώς και στο άλμα εις μήκος. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής ο σύλλογος χάρισε το όνομά του, στο κλειστό γυμναστήριο βόλεϋ «ΚΑΤΣΑΝΕΙΟ», που χρησιμοποιεί ως έδρα.

Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1955, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Η αγάπη του για τον αθλητισμό και ο παράτολμος χαρακτήρας του, τον οδήγησαν στις Δυνάμεις Καταδρομών. Υπηρέτησε σε Μονάδες και Κέντρα των Καταδρομών καθώς και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση ριψοκίνδυνων επιδείξεων στο Καλλιμάρμαρο και στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, αναρρώνοντας μετά από πολύμηνη νοσηλεία, διαφεύγοντας τον θάνατο. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Εριφύλη το 1964, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Υπηρέτησε στην Κύπρο, στην 31η Μοίρα Καταδρομών ως Διοικητής Λόχου. Κατόπιν υπηρέτησε στο Γ΄ Σώμα Στρατού και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Ως Ταγματάρχης αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου το 1970 και μετατέθηκε ως επιτελής στη ΙΙα Μεραρχία Πεζικού και το 1972 στο Γ΄ΣΣ.

Τον Αύγουστο του 1973, ανέλαβε τη Διοίκηση της 33ης Μοίρας Καταδρομών στο Πέλλα Πάις, στην Κύπρο. Η δυναμική του και η φιλοτιμία του μεταδόθηκαν αμέσως στους άντρες του, εμπνέοντάς τους πίστη στο καθήκον. Κατά τα γεγονότα της εισβολής των Τούρκων, το 1974 στη Μεγαλόνησο, πολέμησε ηρωικά με Μοίρα.

Εφονεύθη την 21 Ιουλίου 1974 στην περιοχή Πετρομούθια Πενταδάκτυλου, οπότε και προήχθη τιμητικά στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Με Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 1178/31-12-008Γ΄προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Πατρίδα.

Φωτογραφικό υλικό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Δήμος Ιωαννιτών: Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων

Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεωνΜε σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων έγινε η συνάντηση του αντιδημάρχου...

Δήμος Ιωννιτών: Συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ

Συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ για ανάπτυξη νέων δράσεωνΣυνεργασία εφ’ όλης της ύλης είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου...

ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο: Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά και βόρεια

Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά και βόρειαΣύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Επιδείνωση του καιρού...

Ιωάννινα: Διασυλλογικό Πρωτάθλημα «Τετράθλου 2020» Κ14 (Αγοριών – Κοριτσιών)

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα «Τετράθλου 2020» Κ14 (Αγοριών - Κοριτσιών) στα ΙωάννιναΤην Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο...

Δείτε επίσης