18.5 C
Ioannina
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Κυρ. Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη & ΥΕΘΑ Νικ. Παναγιωτόπουλου στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη που έκανε στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου ενημερώθηκαν για την πρότυπη εγκατάσταση “Net Zero Energy” που υλοποιείται σύμφωνα με την πολιτική του ΝΑΤΟ για την «Πράσινη Άμυνα».

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς εδώ στην 115 Πτέρυγα Μάχης είμαστε μάρτυρες μίας νέας σελίδας στην αναβάθμιση των υποδομών της ΠΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα.

Ήδη από το 2014 το NATO έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο λειτουργίας των δυνάμεων ένα νέο πλαίσιο που συνδέει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος. Και την ενεργειακή απόδοση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του παγκοσμίως.

Όταν ανακηρύξαμε το έτος 2020 ως έτος «Έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος», θέσαμε στόχους οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως οδηγός στον σχεδιασμό των υποδομών και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, όπως γνωρίζετε, θεμελιώθηκε ο Νέος Διεθνές Αερολιμένας Κρήτης. Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Κρήτης για ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο. Το οποίο θα αποτελεί τη σύνδεση του με τον κόσμο, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού του νησιού.

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και πρωτοποριακού τεχνικού έργου και στο πλαίσιο αυτού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δρώντας ως μοχλός καινοτομίας και ανάπτυξης συμπράττει με τις ένοπλες δυνάμεις. Προκειμένου να καταστήσει την 115 Πτέρυγα Μάχης πεδίο πιλοτικής εφαρμογής, πρωτοποριακών τεχνικών λύσεων σε ότι αφορά την διαχείριση ενέργειας.

Για πρώτη φορά με μηδενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, μία Πτέρυγα της Πολεμική Αεροπορίας καθίσταται ενεργειακά αυτόνομη. Με ένα συνδυασμό φωτοβολταικών πάνελ, συσσωρευτών ενέργειας, επεμβάσεων στο δίκτυο παροχής ρεύματος και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Καθώς και την παροχή ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς. Η Μονάδα προβλέπεται να καταστεί η πρώτη πλήρως αυτόνομη ενεργειακά και με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επεμβάσεις αυτές δεν θα έχουν μόνο περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο άλλα θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή ικανότητα της Πτέρυγας καθώς η ενεργειακή αυτονομία θα θωρακίσει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της.

Θα ήθελα να επισημάνω το προφανές οικονομικό όφελος το οποίο θα έχει η εφαρμογή αυτή για το Προϋπολογισμό του Υπουργείου καθώς χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια και αποδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

ΠΕΑΚΙ: Αντικατάσταση του φωτισμού στο Πανηπειρωτικό (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του φωτισμού στο ΠανηπειρωτικόΣτην τελική ευθεία μπαίνει η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στον χώρο του αθλητικού...

Πρέβεζα: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Δημοτικό ΩδείοΟ Δήμος Πρέβεζας, στα πλαίσια της έναρξης των εκπαιδευτικών του δομών και τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής για την...

Ν. Γεωργάκος: Συνάντηση με το νέο Διοικητή του Α.Τ. Πρέβεζας

Συνάντηση του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου με το νέο Διοικητή του Α.Τ. ΠρέβεζαςΣυνάντηση με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και νέο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος...

Δήμος Πρέβεζας: Έναρξη της δήλωσης προς ένταξη εντός σχεδίου 772 οικοπέδων

Έναρξη της ψηφιακής διαδικασίας δήλωσης προς ένταξη εντός σχεδίου 772 οικοπέδων 616 ιδιοκτητών στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου της πόλης της Πρέβεζας.Έναρξη από...

Δείτε επίσης