2.9 C
Ioannina
Δευτέρα, Δεκέμβριος 9, 2019

ΠτΒ: Στον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Βουλής στον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μετέβη στα Χανιά. Όπου παρευρέθη στην εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για τον εορτασμό της 106ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο κ. Τασούλας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ως Πρόεδρος του Ιδρύματος. Ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία για τον ιστορικό ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου και τα διδάγματα που μπορούμε σήμερα να αντλήσουμε από την πολιτική κληρονομιά του.

Αναφερόμενος στην προσφορά του μεγάλου ηγέτη, που άλλαξε και σφράγισε το ελληνικό κράτος υπερδιπλασιάζοντας την επικράτειά του και αναβαθμίζοντάς το με σπουδαία νομοθετικά, διοικητικά και πολιτιστικά έργα. Ο κ. Τασούλας επεσήμανε: «Τρία πράγματα μας εμπνέουν κυρίως από τη μνήμη του Βενιζέλου. Πρώτον, το χρέος μας να επιλέγουμε άξιους για την πολιτική, ασκώντας γόνιμα την κυριαρχία μας. Δεύτερον, το γεγονός ότι η χώρα οφείλει να εμπεδώσει μία νέα κανονικότητα, η οποία έχει ρίζες στη φιλοδοξία του Βενιζέλου να βρει μια διάδοχη κατάσταση στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας. Και, τέλος, να τιθασεύσουμε με τη δική μας ευθύνη τον παράγοντα εκείνον ο οποίος θέλει να μας πείθει ότι τάχα δεν ορίζουμε τη μοίρα μας».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τασούλας τόνισε:

«Στο χέρι μας είναι να επιλέγουμε σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους και να τους φέρουμε στην πολιτική, αντί σήμερα αυτοί οι άνθρωποι να ακούν πολιτική και να τρέχουν να κρυφτούν. Στο χέρι μας απολύτως».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα Χανιά, ενόψει του εορτασμού της 106ης επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα. Θα έχω μία συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Την εξαίρετη δράση του οποίου η Βουλή στήριξε και στηρίζει, αλλά θα στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά στο μέλλον. Γιατί πρέπει αυτή η δράση, η μνήμη και η γνώση όλων εκείνων των δεδομένων τα οποία οδήγησαν και στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά και στο μεγάλωμα της Ελλάδος, να γίνουν κτήμα του κάθε ενός Έλληνα και η συμβολή του Ιδρύματος γι’ αυτή τη γνώση είναι αποφασιστική.

Πολλοί διερωτώνται γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος απεφάσισε να μεταφράσει Θουκυδίδη. Οι ερμηνείες είναι πολλές. Εγώ θεωρώ ταπεινά ότι απεφάσισε να μεταφράσει τον Θουκυδίδη γιατί θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι αξίζει να γνωρίζουμε την Ιστορία. Είναι εξαιρετικό αυτό το μήνυμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λοιπόν, μέσω αυτού του Ιδρύματός μας μάς ξαναμαθαίνει την Ιστορία μας. Μας μαθαίνει τους ξεπεσμούς μας και τα ψηλώματά μας. Ειδικά τώρα που τα ψηλώματα έχουν μεγάλη ανάγκη να επαναληφθούν, ώστε ενωμένοι και προκομμένοι να ατενίσουμε το μέλλον.

Τώρα, ειδικά, που και πάλι ο εξ ανατολών γείτονας, η εξ ανατολών απειλή, κρούει τη θύρα μας. Και πρέπει αποφασιστικά, αποτελεσματικά και ενωμένα να απαντήσουμε σε αυτή την κρούση».

Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το σύμφωνο που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και άλλα πράγματα που έκανε η Τουρκία ήταν ανιστόρητα και εκτός Διεθνούς Δικαίου, και εντούτοις, με βάση το «μακάριοι οι κατέχοντες», όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του Ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε κάθε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρώπη».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

15 εκατ. ευρώ για κοινόχρηστους χώρους σε όλους τους Δήμους

15 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για κοινόχρηστους χώρους σε όλους τους Δήμους της χώρας - Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό...

Μητροπολίτης Άρτης: Η υποκρισία φανερώνει μειωμένη αυτοεκτίμηση

Μητροπολίτης Άρτης: Η υποκρισία φανερώνει μειωμένη αυτοεκτίμησηΤην Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, το πρωΐ, στον Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην Αμφιθέα Άρτης, ελειτούργησε...

Δένδιας: «Η Λιβύη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία» – «Θα λάβουμε μέτρα»

Η Λιβύη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία - Αποκαλύψεις για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης έρχονται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο κ. Δένδιας...

Ελληνική δικαιοσύνη κατά Αλβανίας: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα

Ελληνική δικαιοσύνη κατά Αλβανίας: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα – Έρευνα κατά παντός υπευθύνουΠροχωρούν οι εξελίξεις με την υπόθεση...

Δείτε επίσης