15.5 C
Ioannina
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Τελετές εορτασμού του προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τελετές εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ παρουσία ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.

Τελετές εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης:

«Αγαπητοί και αγαπητές Ίκαροι,

οι περισσότεροι από εσάς νομίζω ήσαστε εκεί, στην καταπληκτική τελετή που οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το ΓΕΑ προς τιμήν των Αρχαγγέλων Προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου το αποκορύφωμα της τελετής ήταν η βράβευση των Βετεράνων ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτής της ζωντανής ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θα προέτρεπα λοιπόν του Ικάρους να μην ξεχάσουν ποτέ τη χθεσινή ημέρα. Αν μου επιτρέπετε να ευχηθώ και να προτρέψω το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας να εμπνευστούν από το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων. Από τους ουρανούς όπου πέταξαν, από τις θυσίες που έζησαν, θυσίες συμπολεμιστών τους, αδελφών τους, τα όπλα φίλων τους, από τα όρια που ξεπέρασαν, από τις δοκιμασίες που βρήκαν μπροστά τους και κατανίκησαν.

Αν το κάνουν αυτό, τότε θα φανούν αντάξιοι του ρόλου και της ιστορικής παρακαταθήκης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σας εύχομαι αγαπητοί μου Ίκαροι να τους μοιάσετε κι αν μπορείτε, γιατί εύκολο δεν θα είναι, να τους ξεπεράσετε. Να είστε πάντα καλά. Ο Θεός μαζί σας όπου πετάξετε, όπου επιχειρήσετε, όπου βρεθείτε, δυνατοί και περήφανοι ως Έλληνες Αεροπόροι.

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία».

Στην ειδική εκδήλωση – συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου βραβεύθηκαν οι εξής βετεράνοι Αεροπόροι:

  • Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης
  • Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος
  • Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευστάθιος Αθανασόπουλος
  • Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Καραγιάννης
  • Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Βύρων Σαχαρίδης
  • Σμήναρχος (Μ) ε.α. Γεώργιος Γαλανός

Βραβεύθηκαν επίσης ο Διοικητής της 336 Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Δημήτριος Κουκάρας και ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 335 Μοίρας Επισμηναγός (Ι) Χρήστος Μάνος.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» είναι ένα ιδανικό προοίμιο για το νεότερο Όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν είναι άλλο από την Πολεμική Αεροπορία. Ιδανικό προοίμιο, διότι την καταπληκτική αυτή εκτέλεση την ακούσαμε από την Ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συντηρήσω το μύθο της «αδυναμίας» για την Πολεμική Αεροπορία, διότι δεν πρόκειται για «αδυναμία», αλλά για πλήρη επίγνωση του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που επιτελεί η Πολεμική Αεροπορία όσον αφορά την κατίσχυση και την ενίσχυση της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Μέγιστη ταχύτητα αντίδρασης, τρομακτική ισχύς πυρός, δυνατότητα ευελιξίας, ικανότητα, τεχνολογίες αιχμής κι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας της υπεροχής σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία, σε καθημερινή βάση, την απτή απόδειξη της αποτρεπτικής αυτής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, παραμονή της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των Αρχαγγέλων Προστατών της.

Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας φυλάττουν ουράνιες Θερμοπύλες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ευημερία του Έθνους στηρίζεται και στη δική τους αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής. Αυτή η αίσθηση καθήκοντος, ο επαγγελματισμός, η αίσθηση του τι σημαίνει αποστολή και τι σημαίνει επιτυχής εκτέλεση της αποστολής.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων για την άψογη ανταπόκριση στα καθήκοντά τους και να αναγνωρίσουμε το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται. Το διαπιστώνουμε κάθε ημέρα και θεωρώ καθήκον, όπως και καθήκον του συνόλου της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, να εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτό το στοιχείο.

Κι όταν σε λίγες μέρες από τώρα, ευελπιστώ μέχρι το τέλους του μήνα, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, την αναβίωση της ΕΑΒ και εν συνεχεία την υποστήριξη των Mirage 2000 και 2005, τότε θα μπορέσω και εγώ να πω ότι κάναμε και εμείς κάτι από το καθήκον μας για να έχουμε την Πολεμική μας Αεροπορία στο επίπεδο που πρέπει να είναι.

Να ξέρετε όλοι και όλες, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι ισχυρές, αξιόπιστες κι ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Με την ευκαιρία όμως, αυτής της εκδήλωσης, θα ήθελα να καλωσορίσω τους Έλληνες Βετεράνους Αεροπόρους, τους Ήρωες που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως είδαμε πριν από λίγο. Έχουμε την τιμή να έχουμε μπροστά μας ανθρώπους που πολέμησαν και υπέμειναν στερήσεις στον αγώνα της Ελλάδας. Άνθρωποι που έδρασαν στους ουρανούς της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου, εκτελώντας εκατοντάδες πολεμικές αποστολές.

Τελικά πέτυχαν το σκοπό τους και κατάφεραν να γευτούν πρώτα αυτοί και μετά εμείς τη γλύκα της νίκης. Είναι σημαντικό να φέρνουμε στη μνήμη μας και να μελετούμε τις πράξεις τους για να τις προστατεύσουμε από τον κίνδυνο να ενδυθούν με το πέπλο της λήθης. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Σεβαστοί Βετεράνοι, σας κοιτώ όλους έναν προς έναν. Παρά το χρόνο που έχει «χαρακώσει» το πρόσωπό σας, το βλέμμα σας θυμίζει ένα πράγμα, ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται. Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη συμβολή σας στο Έθνος. Αποτελείτε πρότυπα για τους νεότερους και φάρος καθοδήγησης και έμπνευσης για όλους μας.

Πρέπει να είστε υπερήφανοι για τα κατορθώματά σας και εύχομαι ο Θεός να σας έχει γερούς και να απολαμβάνετε, όπως απολαμβάνουμε κι εμείς, την ελευθερία που κατακτήσατε.

Κλείνοντας, αποτείνω φόρο τιμής στους ήρωές μας που έχουν φύγει και μας άφησαν βαρύτατες ιστορικές παρακαταθήκες παραμένοντας πιστοί στις αρχές και στις αξίες που με κόπο και θυσίες υπηρέτησαν. Κάποιος έχει πει ότι το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα ηρώων και στο δέντρο της ελευθερίας της Ελλάδας, πραγματικά, το αίμα που έχει τρέξει, που το έχει ποτίσει, θα έλεγα ότι είναι ανυπέρβλητα μεγάλο σε ποσότητα.

Εύχομαι λοιπόν, εκλεκτά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, να πετάτε πάντα ψηλά. Να πετάτε στα φτερά των Αρχαγγέλων και να είστε εσείς με τα δικά σας φτερά – κι είστε και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το ξέρουμε, το αναγνωρίζουμε, το επιζητούμε και το εκτιμούμε πιο πολύ από όσο φαντάζεστε – να είστε εσείς οι ίδιοι οι άγγελοι-προστάτες της Ελλάδας.

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία

Χρόνια πολλά σε όλους.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Ήπειρος: Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούνιο 2020

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούνιο έτους 2020 στην ΉπειροΜε στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα...

Υπ. Οικονομικών: Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρούν σε...

Ιωάννινα: Ξεκίνησε ο Αστυνομικός Σταθμός Κρατικού Αερολιμένα

Ξεκίνησε να λειτουργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Κρατικού Αερολιμένα ΙωαννίνωνΠρόκειται για νεοϊδρυθείσα αστυνομική Υπηρεσία με έδρα το χώρο των εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Ιωαννίνων.Ξεκίνησε την...

Τ. Θεοδωρικάκος: Κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού – Χρηματοδοτήσεις και από το «Αντώνης Τρίτσης» – Ομιλία στο ΕΚΔΔΑΤην αξιοποίηση...

Δείτε επίσης