25.9 C
Ioannina
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Θεσσαλονίκη: Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ)

spot_img

Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες. Διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ και αυτό γίνεται σαφές και γνωστό προς πάσα κατεύθυνση.

Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Στρατιωτικής Ηγεσίας στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου παρέστησαν στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, που έλαμψε φορώντας τα γιορτινά της, εορτάσαμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του 1940 – 1941. Αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν, πέθαναν, θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, σε μία εποχή όπου το Εθνικό φρόνημα, η στιβαρή ηγεσία, η στρατιωτική ετοιμότητα υπερίσχυσαν και κατανίκησαν την υπεροπλία, το αριθμητικό πλεονέκτημα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη αυτών των Ηρώων.

Παρακολουθήσαμε μία εξαίρετη παρέλαση, όπου είδαμε και θαυμάσαμε τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, τις διασωστικές ομάδες και τμήματα μαθητών να παρελαύνουν υπερήφανοι, ευθυτενείς, συνειδητοποιημένοι. Καμαρώσαμε όμως, επίσης, και τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων που παρέλασαν. Το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης για το ηθικό τους, τη λεβεντιά τους, αλλά και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που επέδειξαν στην παρέλαση, πραγματικά διακατέχει όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλήθος που συνέρευσε εδώ στην παραλιακή λεωφόρο, για να τους καμαρώσει.

Και το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες. Διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ και αυτό γίνεται σαφές και γνωστό προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτόν τον ευλογημένο και πανέμορφο τόπο, τον επιβουλεύτηκαν πολλοί από τα βάθη των αιώνων. Όταν ο λαός ήταν συνειδητοποιημένος, συστρατευμένος, ενωμένος και αποφασισμένος πάντα σημειώναμε ένδοξες νίκες. Όταν ήταν διασπασμένος υποφέραμε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις. Επομένως, ας διδαχθούμε από το παράδειγμα των ηρώων του ΄40. Να αναπτύξουμε το εθνικό τους φρόνημα, να στηρίξουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε επιβουλή, διαφορετική βέβαια από εκείνους τους καιρούς, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, υπαρκτή και στις μέρες μας.

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν το βασικό στοιχείο της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, άρα τιμούμε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος.

Δεν ξεχνάμε το παράδειγμά τους. Παραδειγματιζόμαστε από αυτό και επαγρυπνούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ποτέ κανένας επιβουλέας, από αυτούς που θα έρθουν ή από αυτούς που υπάρχουν, να μην περάσει ξανά. Δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει ποτέ.

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνια πολλά στη Μακεδονία.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι έλαβαν μέρος σε αυτή την εξαιρετική παρέλαση κι έχουν πετύχει το σκοπό τους, έχουν τονώσει ουσιαστικά το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το φρόνημα ολόκληρου του ελληνικού Έθνους.

Η παρέλαση είναι το ελάχιστο το οποίο έχουμε να δώσουμε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Με τις ηρωικές τους πράξεις, αλλά και τις ηρωικές τους αποφάσεις, το μεγάλο «ΟΧΙ» του 1940, στέλνουν διδάγματα τα οποία εμείς ως Πολιτική Ηγεσία θα πρέπει να αξιολογούμε και να λαμβάνουμε τις πραγματικές μας αποφάσεις μέσω αυτών των διδαγμάτων και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω εγώ είναι ότι με την άριστη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης μαζί με την Κυπριακή Κυβέρνηση στέλνεται το σοβαρό μήνυμα της ενότητας.

Να είστε σίγουροι ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Επίσης, θέλω να μεταφέρω από τον κυπριακό λαό την ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό, το λαό της Ελλάδας, για την καθημερινή συμπαράσταση στον αγώνα τον οποίο δίνουμε καθημερινά για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και για την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαριστώ πολύ.

Χρόνια πολλά σε όλους».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Δήμος Ιωαννιτών: Ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού

Ο Δήμος ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού.Ο Δήμος Ιωαννιτών στοχεύοντας στην ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης θέτει σε...

spot_imgspot_img

Δείτε επίσης