-3.9 C
Ioannina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020

Δήμος Ιωαννιτών: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων στον βιολογικό

Προτεραιότητα για Δήμο και ΔΕΥΑΙ η ολοκλήρωση των έργων στον βιολογικό μετά και την απόσυρση της εταιρίας που είχε αναδειχθεί πρώτη στο διαγωνισμό

Προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων στον βιολογικό

Η τάχιστη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών ώστε το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού να περάσει στην φάση της κατασκευής αποτελούν βασική προτεραιότητα για την Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και την Δημοτική Αρχή.

Αυτό έγινε σαφές κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που προκλήθηκε μετά από την τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα.

Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η εταιρία που είχε αναδειχθεί πρώτη στο διαγωνισμό αποσύρθηκε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης για λόγους που τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και στην ΔΕΥΑΙ είναι άγνωστοι.

«Χάσαμε από τον διαγωνισμό την καλύτερη μελέτη» ισχυρίστηκε ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην διοίκηση της ΔΕΥΑΙ υποστηρίζοντας ότι δεν κινήθηκε γρήγορα ώστε να γίνει ο έλεγχος του φακέλου από την Αποκεντρωμένη και το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο του βιολογικού καθαρισμού είχε γίνει στις 28 Αυγούστου 2019.

Μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου, η απόφαση δεν είχε σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι καθυστερήσεις δε στην διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας ήταν πολύ μεγάλες γεγονός που επισημάνθηκε ιδιαίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Έκανε γνωστό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η απόφαση για τον μειοδότη στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη ενώ παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία για την αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ζητήθηκε από τις εταιρίες η ανανέωση των εγγυητικών επιστολών καθώς η ισχύς τους έληγε.

Τότε ο πρώτος μειοδότης αποφάσισε να αποσυρθεί. «Ήταν κάτι που δεν το αναμέναμε αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Από την πλευρά μας προχωρήσαμε άμεσα την διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το έργο να γίνει γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος, σημείωσε ότι τα λάθη είχαν ξεκινήσει από το 2015 από την τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και συμπλήρωσε ότι προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν η απόφαση της εταιρίας να αποσυρθεί όταν τρεις μήνες πριν πίεζε για την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Νίκος Γκόντας καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή καθώς εξαιτίας των χειρισμών που ακολούθησε το έργο απεντάχθηκε και εντάχθηκε εκ νέου αλλά με προϋπολογισμό μικρότερο κατά 16 εκατομμύρια. Από τα 49 εκατομμύρια αρχικά έπεσε στα 36. «Πέρασε μία πενταετής θητεία, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ούτε καν η απόφαση δεν εστάλη στην Αποκεντρωμένη», είπε ο κ. Γκόντας.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του σχολίασε με νόημα ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επί πέντε χρόνια την ευθύνη αλλά τις φταίνε οι 40 μέρες της νέας διοίκησης στην ΔΕΥΑΙ» και συμπλήρωσε ότι για τα 16 εκατομμύρια που χάθηκαν κάποιοι φέρουν ευθύνη.

«Η εταιρία έφυγε για τους δικούς της λόγους. Τώρα πρέπει να τρέξουμε όλοι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει το έργο», κατέληξε ο δήμαρχος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Προσλήψεις 2 μηχανικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Προσλήψεις 2 μηχανικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...

Καστάνιανη Πωγωνίου: Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 22/01/2020

Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στην Καστάνιανη ΠωγωνίουΓνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει...

Ιωάννινα: Πανηγυρίζει ο Άγιος Νικόλαος εις Κοπανούς

Ιωάννινα: Πανηγυρίζει ο Άγιος Νικόλαος εις ΚοπανούςΟ Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου εις Κοπάνους στα Ιωάννινα πανηγυρίζει επί τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου....

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις

Σε εφαρμογή τίθενται από αύριο Τετάρτη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις λόγω της εξέλιξης των έργων ανέγερσης νέου νηπιαγωγείου στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνουςΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις και...

Δείτε επίσης