24.9 C
Ioannina
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ενότητα Πολιτών: Συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της παράταξης και δημοτικών σύμβουλων

spot_img

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». Και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος που είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Μπέγκα έχει ως εξής:

Η πλήρης απαξίωση και ο ευτελισμός του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή συνεχίζεται και μάλιστα χωρίς αιδώ.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρόσκληση που στάλθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Σώματος για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Κατόπιν κοινού αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης, έρχεται πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για το ίδιο έργο.

Αν αυτός δεν είναι ο απόλυτος εμπαιγμός των δημοκρατικά εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ιωαννιτών τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Με αυτές τις κινήσεις και την καθεστωτική νοοτροπία, η Δημοτική Αρχή απέδειξε για μια ακόμα φορά πως δεν προσπαθεί να συνθέσει αλλά να επιβάλει τις θέσεις της με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν αντιλήφθηκε την πρόταση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής επίλυσης του ζητήματος της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Μέσα από το διάλογο και τη σύγκλιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίθετα, έτρεξε πρώτη να εφαρμόσει τα νομοθετήματα του υπουργού Εσωτερικών, τα οποία καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Παραχωρώντας υπερεξουσίες σε διάφορες επιτροπές των δήμων, αφού πρώτα φρόντισε να εξασφαλίσει την τεχνητή πλειοψηφία των δημοτικών αρχών σε αυτές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να ανατραπεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ενός κατώτερου οργάνου στην λειτουργική ιεραρχία ενός Δήμου.

Η παράταξή μας «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», καταγγέλλει τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Η οποία αποδεικνύεται για πολλοστή φορά αλλεργική στο διάλογο.

Το αφήγημα του κ. Ελισάφ περί ανάγκης εφαρμογής του προγράμματος της παράταξής του έχει κουράσει.

Ο κ. Ελισάφ δεν έχει αντιληφθεί ότι στις εκλογές που έγιναν πριν ένα χρόνο, το πρόγραμμα της παράταξής του, όπως κι όλων όσων συμμετείχαν σε αυτές, κρίθηκε την πρώτη Κυριακή. Όπου το αποτέλεσμα ανέδειξε την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» πρώτη και τη «Νέα Εποχή» δεύτερη με μεγάλη διαφορά.

Δεν έχει αντιληφθεί επίσης ότι η επικράτησή του τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, με βραχεία κεφαλή. Εμπεριέχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα των συνδημοτών μας προς τον ίδιο προκειμένου να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη σύνθεση δυνάμεων και απόψεων.

Αλλά αλήθεια τι έχει να πει στο 50% των συμπολιτών μας που δεν τον ψήφισαν αλλά και στο 50% εκείνων που τον ψήφισαν εμπιστευόμενοι τις δημοκρατικές του αρχές;

Ένα χρόνο μετά, όλες οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, υπό τη δική του καθοδήγηση. Με αποκορύφωμα την τελευταία για το θέμα των λαμπτήρων led, αποδεικνύουν ότι η βραχεία νίκη του έχει ήδη απολεσθεί. Και η εικόνα της «αυθεντίας» που έχει πλάσει ο ίδιος για τον εαυτό του οδηγεί το Δήμο μας σε λάθος μονοπάτια.

Ένα χρόνο μετά φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο κ. Ελισάφ όχι μόνο δεν μπορεί να ενώσει. Αλλά διχάζει κάθε μέρα και περισσότερο δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κλίμα στα δημοτικά πράγματα του τόπου. Με κατάλυση δημοκρατικών διαδικασιών, απαξίωση των εκλεγμένων αιρετών του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά και των τοπικών ενοτήτων και διαχωρισμό των δημοτών σε ημέτερους και υμετέρους.

Για το λόγο αυτό, με όσα μέσα διαθέτουμε, τιμώντας το ρόλο μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να ασκούμε αντιπολίτευση με όρους δημοκρατίας. Προσφέροντας τις ιδέες και τις προτάσεις μας μέσα στο ανώτατο συλλογικό μας όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά και στις Επιτροπές, τα Νομικά Πρόσωπα και τους Οργανισμούς του Δήμου όπου συμμετέχουμε. Με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη των συμφερόντων του τόπου, τα οποία, δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να προασπίσει.

Η στάση μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη.

Αναφορικά με τη στάση μας στο συγκεκριμένο θέμα, από την πρώτη μέρα ήμασταν ξεκάθαροι.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να δίνει «λευκή επιταγή» στην Περιφέρεια Ηπείρου για ένα δικό του έργο.

Για μια παρέμβαση που αφορά ολόκληρο τον οδοφωτισμό του Δήμου. Και η οποία, μεταξύ άλλων, μας καλεί να «υποθηκεύσουμε» για τα επόμενα πολλά χρόνια τα ανταποδοτικά μας τέλη μέσω μιας «λεόντειας» σύμβασης.

Αυτό που ζητήσαμε και πριν μερικούς μήνες αλλά και στο κοινό μας αίτημα με την αντιπολίτευση από τη Δημοτική Αρχή. Τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το ολοκληρωμένο μελετητικά αντικείμενο επί του οποίου θα κληθούμε να λάβουμε την απόφαση υλοποίησης του έργου.

Πλήρης ενημέρωση δηλαδή επί των μελετών και των στοιχείων πριν λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση.

Επί της ουσίας δηλαδή, υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Βήμα βήμα όπως αυτά έχουν καταγραφή στην απόφαση.

Κι ένα καίριο ερώτημα που τίθεται είναι: «Θα παραλάβει υπεύθυνα κάποια υπηρεσία του Δήμου τις μελέτες;»

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ποια ήταν η αντιμετώπιση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής με τα data room της Περιφέρειας κι άλλα φαιδρά.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της ήταν η αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην επικύρωση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Λίγους μήνες μετά η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν φαίνεται να έμαθε από τα λάθη της αλλά έχει το θράσος να φέρνει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή μια εισήγηση για το θέμα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην οποία διαπιστώνουμε την περίεργη απάλειψη του κατασκευαστικού κόστους. Κατά τα λοιπά δεν έχει αλλαχτεί ούτε ένα σημείο στίξης από εκείνη που απορρίφτηκε από το ανώτερο συλλογικό Όργανο του Δήμου μας.

Μάλιστα ο κ. Ελισάφ με δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες και πως γι’ αυτό είναι απαραίτητη η προγραμματική σύμβαση, για να γίνουν αυτές και να παρουσιαστούν «κάπου, κάπως κάποτε» στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς επιμένουμε ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση, ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα, η τεχνική μας υπηρεσία είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να μελετήσει ή να παραλάβει τις μελέτες, καθόσον γνωρίζουμε από την πληρότητα της μελέτης που συνέταξε για το έργο το οποίο εμείς δημοπρατήσαμε και η νέα δημοτική αρχή ακύρωσε, ότι διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Στη συνέχεια ως πολιτικό Όργανο και μετά από εισήγησή της να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων.

Αυτή η διαδικασία άλλωστε ακολουθούταν και ορθά, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, για όλα τα ζητήματα του τόπου, μικρά ή μεγάλα.

Η «Νέα Εποχή», για λόγους που δεν μας εξηγεί, αποφασίζει να παρακάμψει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, της οποίας ηγείται πολιτικά, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο στυλώνοντας τα πόδια της στους λάθους χειρισμούς που έχει κάνει πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντα της στο θέμα των λαμπτήρων led.

Από την ακύρωση δηλαδή του διαγωνισμού για την αντικατάσταση περίπου 3.000 λαμπτήρων που είχαμε ολοκληρώσει, μέχρι και τα όσα κάνει σήμερα.

Προτάσσει επικοινωνιακά την ανάγκη υλοποίησης του έργου ως τον μοναδικό γνώμονα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από την άνιση κατανομή του οφέλους που θα προκύψει από την εξοικονόμηση. Για δώδεκα χρόνια το 80% στις τσέπες του εργολάβου και μόλις το 20% στα ταμεία του Δήμου.

Κλείνω, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις το εξής:

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν πρόκειται να υποκύψει στους χειρισμούς – εκβιασμούς του Δημάρχου.

Θα υπερασπιστεί το συμφέρον του τόπου με όλα τα νόμιμα μέσα και κυρίως, θα προστατεύσει το Δήμο από την οικονομική βλάβη. Η οποία μπορεί να επέλθει με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις για τους πολίτες του.

Ο κ. Γιωτίτσας στη δική του τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους όψιμους συμμάχους της στην κυβέρνηση ολοκληρώνει τον ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Στην προσπάθειά της αυτή, πέραν του ανεκδιήγητου υπουργού Εσωτερικού έχει βρει συμμάχους τους κυρίους Γκόντα-Μπαρτζώκα. Των οποίων οι πολιτικές και τα προγράμματα αποδοκιμάστηκαν με ον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στις τελευταία δημοτικές εκλογές. Είναι οι ίδιοι μαζί με τις παρατάξεις τους που υπερψήφιζαν το έργο για τον οδοφωτισμό της δικής μας Δημοτικής Αρχής και ήρθαν αργότερα να το ακυρώσουν. Σήμερα αποφασίζουν την αυτοαναίρεσή τους. Μια θλιβερή σύμπραξη δήθεν ανεξάρτητων παρατάξεων οι οποίες δεν παρουσίασαν ποτέ στους Γιαννιώτες το κοινό τους πρόγραμμα. Τους ενώνει μόνο η εξουσία.

Θα πρέπει να απολογηθούν για τον πολιτικό σκοταδισμό που έχουν φέρει στην πόλη με άθλιες προπαγανδιστικές τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, διαχωρίζοντας του εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους σε καλούς και κακούς, σε Γιαννιώτες και μη Γιαννιώτες.

Να απολογηθούν γιατί φουσκώνουν τεχνητά το κόστος του έργου προς όφελος λίγων, συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων.

Έχουμε κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι μιλάμε για μια απολύτως απαραίτητη παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες. Αποδείξαμε με διαφάνεια και σεβασμό στους πολίτες, ότι έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει την πόλη με χαράτσι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για πολλά χρόνια. Ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα και θα τον πληρώνουν οι δημότες όπως πληρώνουν μέχρι σήμερα την κακοδιαχείριση και την οικονομική καταστροφή που έσπειρε η διοίκηση του κ. Γκόντα»

Τέλος, ο κ. Νάστος χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική, επιζήμια, αδιαφανή και παράτυπη» την εξέλιξη αυτή.

Συμμετέχω πάρα πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά όργανά της. Πρώτη φορά διαπιστώνω τέτοια περιφρόνηση στις θεσμικές λειτουργίες του δήμου. Η πρακτική του Δήμαρχου είναι εφιάλτης για την δημοκρατική συγκρότηση και την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον γιατί εξυπηρετούνται εργολαβικά συμφέροντα».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Δήμος Ιωαννιτών: Ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού

Ο Δήμος ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού.Ο Δήμος Ιωαννιτών στοχεύοντας στην ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης θέτει σε...

spot_imgspot_img

Δείτε επίσης