6.3 C
Ioannina
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Κορονοϊός: Ενημέρωση πολιτών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ενημέρωση πολιτών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για COVID 19

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Έχω άσθμα. Τι πρέπει να κάνω τώρα με την επιδημία του Covid-19;

Η λοίμωξη από τον κορονοϊό Covid-19 μπορεί να απορρυθμίσει το άσθμα, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις. Ιδιαίτερα εάν το άσθμα σας δεν είναι καλά ελεγχόμενο με την κατάλληλη αγωγή. Ως βασική αρχή πρέπει να συνεχίζετε κανονικά τη θεραπεία με όλα τα εισπνεόμενα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας. Το ήπιο-μέτριο άσθμα που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα, δεν αποτελεί σοβαρή πνευμονοπάθεια όταν ελέγχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τα χρόνια συμπτώματα από το άσθμα μου από τη λοίμωξη από Covid-19;

Οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα και αλλεργικό προφίλ είναι κατά κανόνα εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα που εμφανίζουν τακτικά (σε ετήσια ή εποχιακή βάση). Εάν εμφανίζετε τα συνηθισμένα σας συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή και συμφόρηση, ο συριγμός (“σφύριγμα”) στην αναπνοή, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια και ο έντονος βήχας (ιδιαίτερα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών ή την άσκηση). Πιθανότατα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στο άσθμα σας και πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα την αγωγή που ήδη λαμβάνετε σε συνεργασία με τον Πνευμονολόγο σας. Αντίθετα, εάν εμφανίσετε πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, αλλαγή των χαρακτηριστικών του βήχα σας ή/και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμέτους ή διάρροιες). Πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις λοίμωξης.

Να παίρνω εισπνεόμενη κορτιζόνη ή θα μου προκαλέσει ανοσοκαταστολή και θα κινδυνεύσω περισσότερο από τον Covid-19;

Η εισπνεόμενη κορτιζόνη αποτελεί τη βάση της θεραπείας του άσθματος. Και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς με άσθμα. Πρέπει να συνεχίζετε κανονικά τη θεραπεία σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ώστε να διατηρείτε τον έλεγχο του άσθματος. Εάν το άσθμα σας είναι εκτός ελέγχου, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο από ιογενείς λοιμώξεις, όπως και από αυτή που προκαλείται από τον κορονοϊό Covid-19. Τα ρινικά σπρέι κορτιζόνης για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει, επίσης, να συνεχίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω σοβαρό άσθμα και παίρνω βιολογικούς παράγοντες. Τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι η χρήση των διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων για το σοβαρό άσθμα (Xolair, Nucala ή Fasenra) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Εάν σας έχουν χορηγηθεί κάποια από αυτά τα φάρμακα, πρέπει να τα συνεχίσετε κανονικά, ώστε να επιτυγχάνετε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του άσθματός σας, σε συνεννόηση με τον Πνευμονολόγο ή τον Αλλεργιολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε σοβαρό άσθμα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από το γιατρό σας.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω πέρα από τη θεραπεία;

Ό,τι ισχύει για όλους τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα: μην καπνίζετε, να τρώτε υγιεινά, να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά και να κάνετε ήπια σωματική άσκηση.

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Δήμος Πρέβεζας: Ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify

Ο Δήμος Πρέβεζας της ποδηλατικής παράδοσης πρωτοστατεί στη ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify.Ο Δήμος Πρέβεζας έχει και ιστορία και...

Δήμος Ιωαννιτών: Αρνητικά όλα τα τεστ σε εργοτάξιο

Αρνητικά όλα τα τεστ σε εργοτάξιο και καθαριότητα.Ολοκληρώθηκε η διενέργεια rapid test σε εργαζόμενους του τομέα της καθαριότητας και του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών.Ο...

Δήμος Ιωαννιτών: Υπογράφηκε η σύμβαση για την αγροτική οδοποιία

Υπογράφηκε η σύμβαση για την αγροτική οδοποιία.Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου βελτίωσης και ανακατασκευής του αγροτικού οδικού δικτύου υπέγραψαν ο Δήμαρχος Μωυσής...

Δήμος Πρέβεζας: 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών

«25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών». Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δ. Πρέβεζας θα υλοποιήσει ενημερωτική καμπάνια.Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως...

Δείτε επίσης