30.9 C
Ioannina
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Κορονοϊός: Συμβουλές σε ασθενείς με εγκεφαλικό

spot_img

Συμβουλές σε ασθενείς με εγκεφαλικό, από την Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων.

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τους ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Πολύ πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εγκεφαλικών (European Stroke Organization, ESO) εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία παρακινεί τους πολίτες μας που θα παρουσιάσουν συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ). Να προστρέξουν άμεσα στο Νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση ή δισταγμό. Επίσης, οι συνάδελφοι ιατροί στους οποίους απευθύνονται (ακόμη και τηλεφωνικά) ασθενείς με συμπτώματα οξέος ΑΕΕ ή οι συγγενείς τους. Οφείλουν να τους προτρέψουν να μεταβούν επειγόντως στο Νοσοκομείο.

Σε μια μελέτη που έγινε πριν λίγες ημέρες με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 426 επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ΑΕΕ από 55 χώρες, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 1 στους 5 δήλωσε ότι οι ασθενείς με ΑΕΕ λαμβάνουν τη συνήθη φροντίδα τόσο στην οξεία φάση του εγκεφαλικού όσο και στη φάση της αποκατάστασης. Η καταγεγραμμένη υστέρηση στη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δυσμενούς έκβασης, αναπηρίας και θανάτου μετά από ένα ΑΕΕ.

Συμβουλές σε ασθενείς με εγκεφαλικό

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με εγκεφαλικό αλλά και όσοι τους φροντίζουν σε αυτή την πανδημία;

Σε συμφωνία με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών (HSO) συστήνει τα παρακάτω:

 1. Οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν (συγγενείς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ιατροί) πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας που ενημερώνει καθημερινά όλους τους Έλληνες πολίτες.
 2. Τα άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από το νέο κορονοϊό καθώς- είναι άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας
  – έχουν συνήθως και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, χρόνιες πνευμονοπάθειες κλπ.
  – μπορεί να έχουν μόνιμη ελαφρά έως βαριά αναπηρία και έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας από άλλο άτομο.
 3. Θα ήταν καλό να αναβάλλουν τους επόμενους 1-2 μήνες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού παρακολούθησης και τις προγραμματισμένες εξετάσεις, εάν αυτό δεν επείγει και σε συνεννόηση με το γιατρό τους. Εάν, για παράδειγμα, είναι σε αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά (όπως το Sintrom) πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το πότε θα κάνουν την εξέταση INR.
 4. Θα ήταν συνετό να μειωθούν οι επισκέψεις συγγενών και φίλων στο ελάχιστο.
 5. Για τους ασθενείς με εγκεφαλικό που βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης, πρέπει, επίσης, να μειωθούν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς και τη διοίκηση του κέντρου.
 6. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό πρέπει να συνεχίζουν κανονικά την θεραπευτική τους αγωγή.
 7. Για όλους τους ασθενείς, είτε έχουν αποκατασταθεί πλήρως ή μερικώς, αλλά και για τα άτομα που τους φροντίζουν, η οδηγία είναι σαφής: #μένουμεσπίτι

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Τελευταία Νέα

Δήμος Ιωαννιτών: Ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού

Ο Δήμος ξεκινά το Μητρώο Εθελοντισμού.Ο Δήμος Ιωαννιτών στοχεύοντας στην ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης θέτει σε...

spot_imgspot_img

Δείτε επίσης